Menu Sluiten

Er lijkt een vliegtaks te komen: 7 euro per ticket

De staatssecretaris voor Financiën heeft recent een wetsvoorstel ingediend. Het gaat hierbij om het mogelijk alsnog invoeren van de vliegtaks. Volgens het document zou het bedrag neer komen op een bedrag van 7 euro per ticket.

Een tweede poging

De vliegtaks is niet nieuw. In 2009 werd er al een keer een vliegtaks ingevoerd. Dit leidde destijds tot zoveel commentaar dat de vliegtaks na een jaar weer werd afgeschaft. Zo werd er destijds onder andere betoogd dat het de concurrentiepositie van de Nederlandse vliegvelden zou verslechteren. Het is daarom toch wel verrassend dat er nu opnieuw een vliegtaks zou worden ingevoerd.

Wat is de bedoeling van dit wetsvoorstel?

In het wetsvoorstel is er in algemene zin gekeken naar de nationale vliegbelasting. Daarin staan onder andere dat nieuwe vliegtaks zal worden ingevoerd vanaf 1 januari 2021. Iedere passagier die vertrekt vanaf een Nederlands vliegveld zal dan dus een bedrag van circa 7 euro betalen bij het boeken van een vliegticket.De staatssecretaris heeft het invoeren van deze heffing verdedigd. Zo stelt hij dat andere vormen van vervoer zoals autorijden, treinen en bussen al wel op de een of andere manier worden belast. Daarnaast is het zo dat, vooral sinds de afschaffing van de vorige vliegtaks, veel landen om ons heen ook een vliegbelasting hebben ingevoerd. Daarom zou het argument van het verslechteren van de concurrentiepositie niet langer van toepassing zijn.

Wat moet het opbrengen?

De verwachting is dat deze vliegtaks de Nederlandse staat uiteindelijk zo’n 200 miljoen euro per jaar kan gaan opleveren. Dat is wel op voorwaarde dat er niet een taks ingevoerd gaat worden die op de gehele Europese Unie tegelijk wordt toegepast. Het is daarom nog even afwachten hoe de vliegtaks in de praktijk zal werken.