Menu Sluiten

Nederland zou de koploper moeten worden als het gaat om elektrisch vliegen

Twee Tweede Kamerleden vinden dat Nederland koploper zou moeten worden als het gaat om elektrisch vliegen. Het gaat hierbij om Jan Paternotte van de D66 en Remco Dijkstra van de VVD. Afgelopen woensdag vond er in de Tweede Kamer een luchtvaartdebat plaats waarin een aantal voorstellen werden gedaan om elektrisch vliegen van de grond te krijgen.

Zij stellen onder andere dat elektrisch rijden steeds meer in opkomst is in Nederland en dat dit ook zou kunnen bij elektrisch vliegen. Daarmee zou de luchtvaartwereld compleet veranderd kunnen worden. Ook werd er verwezen naar de statistieken. Zo zou ongeveer een derde van alle vluchten die vertrekken vanuit Schiphol landen op bestemmingen die minder dan 500 kilometer bij de luchthaven vandaan liggen. Op die afstanden kan er ook erg goed met elektrische vliegtuigen worden gevlogen.

Dat deze twee Kamerleden groot voorstanders zijn van elektrisch vliegen is geen verrassing. Zo verklaarde vooral Paternotte eerder al in diverse media dat hij sterk van mening is dat elektrisch vliegen de toekomst heeft.

De vijf concrete voorstellen die er zijn gedaan om elektrisch vliegen in Nederland te bevorderen.

 

  1. Allereerst moet het elektrisch vliegen worden ontheven van slotbeperkingen die gelden op de vliegvelden.
  2. Er moeten meer elektrische luchthavens worden gecreëerd in Nederland. Hier kunnen zowel de bestaande luchthavens worden gebruikt maar er kunnen ook compleet nieuwe luchthavens worden gebouwd.
  3. Elektrisch taxiën moet meer worden aangeboden op Schiphol. Dit kan langzaam worden uitgebreid en zo wordt Schiphol geschikt gemaakt voor elektrische vliegen en alle noodzakelijke faciliteiten kunnen worden aangeboden.
  4. Elektrische vliegtuigen zouden gratis moeten mogen parkeren op alle (elektrische) luchthavens in Nederland.
  5. Tenslotte zou er een innovatiecluster Elektrisch en Hybride vliegen moeten worden opgericht.