Menu Sluiten

Schiphol wil beter bereikbaar worden op de fiets

Schiphol wordt steeds duurzamer en dat wil het nu ook uiten door betere fietsroutes naar het vliegveld te bewerkstelligen. Het gaat daarbij samenwerken met BAM, Microsoft en OrangeNXT en er zijn behoorlijk ambitieuze doelen gesteld.

De fietsvisie

De fietsvisie van alle partijen samen heeft de toepasselijke naam GoingDutch gekregen. Het plan omvat onder andere concrete voorstellen om fietsroutes te gaan creëren. Deze zullen gefinancierd worden door Schiphol zelf, maar ook door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Het programma is met name gericht op het stimuleren van werknemers van de luchthaven om op de fiets naar het werk te gaan. Uiteindelijk hopen de partijen dat tegen het einde van 2020 7.000 medewerkers van het vliegveld regelmatig met de fiets naar het werk gaan. Eind 2024 zouden dat er zelfs 10.000 moeten zijn.

Wat er verder gaat gebeuren

Naast dat er dus een aantal ‘snel’fietspaden zullen worden aangelegd worden er ook andere maatregelen genomen. Zo worden de kruisingen langs de fietspaden een stuk veiliger gemaakt. Om ook het elektrische fietsen te stimuleren worden er meer oplaadpunten geïnstalleerd.

Schiphol & het milieu

Steeds meer realiseert Schiphol zich dat het wel degelijk vervuilend is voor het milieu. Daartoe heeft het al een serie van maatregelen genomen. Zo zullen de platformvoertuigen in de toekomst gaan rijden met een brandstof die minder belastend is voor het milieu. Daarnaast wordt plastic steeds meer uitgebannen op het vliegveld. Ook airlines nemen hierin hun verantwoordelijk.

Fietsen is natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, het kan ook de druk op het openbaar vervoer verminderen. Daarnaast kunnen er wellicht files vermeden worden.