Menu Sluiten

Piloten accepteren loonbod van Air France na langslepend arbeidsconflict

PARIJS – De Franse pilotenvakbonden en hun leden steunen het loonbod dat Air France op tafel had gelegd dat bleek vandaag. In 2018 had Air France een hoog oplopend conflict met de bonden.

Oud-topman van Air France-KLM Jean-Marc Janaillac moest zelfs vorig jaar het veld ruimen en werd opgevolgd door Ben Smith. De nieuwe CEO hanteerde een andere strategie en kwam de bonden tegemoet. Eind januari hebben de bonden het plan aan hun leden voorgelegd die er midden februari over zouden stemmen. SNPL de grootste vakbond geeft aan dat een groot deel van de leden achter het voorstel staat.

In een verklaring sprak Air France over een akkoord met noodzakelijke flexibiliteit die de strategie van het bedrijf steunt. De krant Le Figaro zegt dat de piloten 2 tot 3 procent loonsverhoging krijgen. Verder zijn er afspraken gemaakt over bonussen en toeslagen die met vluchttijden en vertragingen te maken hebben. Deze extra’s komen bovenop de al beloofde loonsverhoging van 4%. Tevens heeft Air France aangegeven dat er de komende jaren ongeveer 20 nieuwe piloten aangenomen gaan worden.