Menu Sluiten

Geautomatiseerde paspoort controle wordt steeds populairder

GENÈVE – De populariteit van de automatische paspoortcontrole neemt flink toe. Afgelopen jaar maakten twee keer zoveel mensen wereldwijd gebruik van deze slimme technologie om de grens over te steken in vergelijking met het jaar ervoor aldus SITA de leverancier van deze technologie.Vorig jaar ging 44 procent van de luchtvaartpassagiers door de paspoortcontrole door middel van een geautomatiseerd systeem, in plaats van dat een douanier het paspoort handmatig controleerde. SITA meldt dat de automatische paspoortcontrole er voor zorgt dat reizigers aanzienlijk minder lang in de rij hoeven te wachten waardoor de reistijd korter wordt.

De geautomatiseerde controles komen op steeds meer luchthavens over de gehele wereld beschikbaar. Op Schiphol is er af en toe wel wat kritiek omdat de poortjes niet altijd allemaal in gebruik zijn. Het onderzoek van SITA laat zien dat passagiers steeds positiever worden over het gebruik van telefoons en andere mobiele elektronica om zichzelf te identificeren in plaats van het gebruikelijke paspoort.

Verschillende luchthavens doen ervaring op met biometrische scans om de reiziger mee te identificeren. In Atlanta kunnen reizigers binnenkort zichzelf identificeren op basis van hun gelaatskenmerken, ook op Schiphol is men bezig met dit soort proeven.