Menu Sluiten

Voor de vijfde keer wordt MH17 herdacht

Op 17 juli 2019 was het precies 5 jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte boven de Ukraine. Bijna 300 passagiers kwamen onder het leven, waaronder 196 Nederlanders. Zoals gebruikelijk vond er een herdenking plaats en werd er in diverse media kort stilgestaan bij hetgeen toen plaatsvond en bij de huidige stand van zaken.

De herdenking

Zoals gebruikelijk werden tijdens de herdenking alle 298 namen van de omgekomen slachtoffers voorgelezen. Over het algemeen lazen de nabestaanden zelf de namen van hun familieleden voor. Sommige nabestaanden werden hier erg emotioneel bij. Een aantal nabestaanden heeft bij het incident meerdere familieleden verloren.

In totaal waren er ongeveer 1200 mensen die de herdenking bijwoonde. Deze personen kwamen bij elkaar bij het nationale monument MH17 dat een aantal jaar geleden werd geopend in Vijfhuizen, nabij Schiphol. Dat monument bestaat onder andere uit 298 bomen, 1 voor elke nabestaande.  Verder zijn er vooral heel veel zonnebloemen te vinden op het monument.  Die bloem is het symbool geworden van de MH17 ramp. Ook premier Mark Rutte hield gedurende de herdenking een toesprak waarin hij onder andere verwees naar de huidige stand van zaken in het onderzoek. De voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 gaf aan dat het erop lijkt dat veel nabestaanden hun leven weer een beetje op kunnen pakken. Toch wijst hij er ook op dat het verdriet nog erg rauw kan zijn.

De rechtszaak naar aanleiding van het neerhalen van MH17

De herdenking werd ook bijgewoond door een aantal politici. De rechtszaak tegen diegenen die MH17 uit de lucht zouden hebben gehaald is inmiddels begonnen. Een aantal individuen die worden gezocht zijn op de nationale opsporingslijst geplaatst en ze staan nu internationaal gesignaleerd. Dit is een grote stap binnen het onderzoek en er is lang gewacht op dit moment.