Menu Sluiten

Nationale staking in Hong Kong zorgt voor veel problemen

Op maandag 5 augustus vindt er een nationale staking plaats in Hong Kong. Deze nationale staking vindt plaats na maandenlange protesten in het land zelf.

Consequenties voor het vliegverkeer

De nationale staking heeft invloed op meer dan 200 vluchten. Circa 130 uitgaande vluchten zullen op 5 augustus worden beinvloed. Daarnaast worden er ook meer dan honderd binnenkomende vluchten geannuleerd. Het kan zijn dat de gevolgen nog groter zijn en dan zullen de problemen ter plekke opgelost moeten worden. Er staan onder andere ook twee vluchten van Cathay Pacific gepland die van en naar Nederland gaan vliegen.

Over de protesten in Hong Kong

De protesten die in de afgelopen maanden plaatsvonden in Hong Kong hebben vooral te maken met de toename van de invloed van China op Hong Kong. Veel inwoners van Hong Kong maken zich hier zorgen over. Daarnaast zou er mogelijk een uitleveringsverdrag worden ondertekend waarbij inwoners van Hong Kong kunnen worden uitgeleverd aan China. Dit verdrag is vooralsnog uitgesteld.

Hong Kong

Tot 1997 was Hong Kong eigendom van het Verenigd Koninkrijk. In dat jaar werd het land overgedragen aan de Chinese autoriteiten. Ten tijde van de overdracht werd er afgesproken dat Hong Kong de eerste 50 jaar vrij zou blijven. Nog altijd heeft Hong Kong een speciale administratieve status binnen China.

De luchthaven van Hong Kong is 1 van de grootste in Azië.  Er reizen niet alleen veel personen van en naar Hong Kong, maar het is ook een belangrijk transitpunt voor reizigers vanuit Europa en Noord-Amerika die bijvoorbeeld onderweg zijn naar Australië en Nieuw-Zeeland. Juist nu het zomervakantie is in veel landen rond de wereld zijn er veel extra personen die reizen via de luchthaven van Hong Kong.