Menu Sluiten

Netto winst Wizz Air fors lager in derde kwartaal 2018


BOEDAPEST – Budget airline Wizz Air heeft in het derde kwartaal van 2018 haar netto winst hard zien dalen. Ondanks meer passagiers en een hogere omzet kwam de winst onderaan de streep aanzienlijk lager uit, dit is te wijten aan de hogere kosten die de luchtvaartmaatschappij moest maken.

De prijsvechter had een nettowinst van 1.7 miljoen euro dat is bijna 90 procent minder in vergelijking met dezelfde periode van het vorige jaar. Zoals gezegd steeg de omzet wel naar 512,7 miljoen euro(21,2 procent). In tegenstelling tot de winst steeg ticketverkoop hard met zo’n 20 procent naar 291 miljoen euro. De ancillary revenues (opbrengsten die niet door ticketverkoop tot stand komen) stegen nog een tikkeltje harder naar 22.3 procent wat uitkomt op ruim 221 miljoen euro. De grootste winst op dit gebied werd behaald door een nieuw handbagage beleid.

De reden van de grote daling van de nettowinst zitten vooral in de gestegen brandstof- en personeelskosten, beiden stegen met bijna veertig procent. De gezamenlijke operationele kosten stegen met ruim 22 procent.

In het derde kwartaal zag Wizz Air het passagiersaantal groeien met bijna 15% tot 8 miljoen. Vrijwel alle vliegtuigen zaten vol, met een bezettingsgraad van 91% behoort Wizz Air tot de absolute toppers qua bezetting. Wel verwacht Wizz Air de jaarwinst van 270 tot 300 miljoen te behalen.  Wizz Air topman József Váradi kan nog geen uitspraken over de netto winst doen omdat die volgens  hem vooral afhangt van externe factoren zoals de brexit.