Menu Sluiten

Vliegen nog steeds 1 van de veiligste manieren van reizen

Jaarstatistieken als het gaat om de veiligheid van vliegen zijn weer vrijgegeven door de IATA.
De organisatie geeft toe dat statistisch gesproken vliegen in 2018 net iets minder veilig was dan in 2017. Toch blijft vliegen bij verre de veiligste manier van reizen, vooral als het wordt vergeleken met reizen met de auto en met de bus.

Wat gebeurde er in 2018?

In 2018 vonden er in totaal 62 ongelukken plaats met commerciële vluchten. Het betreft daarbij zowel de passagiers- en de vrachtvluchten. Bij 11 van die ongelukken waren er doden te betreuren. In totaal kwamen er daarbij 523 mensen om het leven.
De eindconclusie is als volgt: De kans dat een individu omkomt bij een vliegtuigongeluk komt neer op 1,35 per 1 miljoen vluchten. Dat maakt de kans dus een stuk kleiner dan het winnen van de loterij.

Welke airlines waren betrokken bij de ongelukken?

Dit jaar vonden er crashes plaats van toestellen van onder andere Atlas Air en Ethiopian Airlines. De crisis met de Boeing 737 Max voerde natuurlijk de boventoon en het toestel veroorzaakte mogelijk 2 ongelukken in Afrika en in Indonesië.

Wat zijn nu de gevaarlijkste regio’s om te vliegen?

Als er puur wordt gekeken naar de continenten, dan is Afrika de meest onveilige plaats om te vliegen. Noord-Amerika, Azië en Europa blijven het veiligste.

Hoe ontstaan ongelukken?

We benoemen een aantal van de meest voorkomende oorzaken van vliegtuigrampen. Menselijke fouten zijn nog steeds de voornaamste aanleiding voor ongelukken. Daarnaast kunnen er ook defecten aan het toestel ontstaan en kan het weer meespelen.

De internationale luchtvaartorganisatie gaat nu aan de slag met een programma waarbij piloten van verschillende luchtvaartmaatschappijen elkaar live op de hoogte kunnen houden van de weersomstandigheden. Hopelijk kan dat bijdragen aan het nog veiliger maken van het vliegen!