Menu Sluiten

Boeing 737 MAX van Norwegian Airlines geweigerd in Duits luchtruim

Ondanks dat alle Boeing 373 Max’en wereldwijd aan de grond staan, en dus ook in de Europese Unie, heeft Norwegian Airlines geprobeerd om een Boeing 737 Max, via Duitsland, terug te vliegen naar Stockholm in Zweden. Dat is niet gelukt, want Duitsland heeft het toestel in haar luchtruim geweigerd. Het toestel week daarna uit naar Frankrijk.

Uitzonder voor ferry vluchten

Hoewel er dus niet meer met passagiers mag worden gevlogen met een Boeing 737 Max, is er een uitzondering voor ferryvluchten. Dat zijn vluchten waarbij er geen passagiers aan boord zijn.

Luchtvaartmaatschappijen hebben regelmatig gebruik gemaakt van deze uitzondering, bijvoorbeeld om gestrande toestellen terug te krijgen naar de thuisbasis. Ook het Nederlandse TUI fly, heeft in het kader daarvan een toestel teruggebracht naar Schiphol. Duitsland aanvaardt die uitzondering echter niet en stond daarom deze Boeing 737 Max niet toe in haar luchtruim.

Eerdere ongelukken

Eerder dit jaar werden alle Boeing 737 Max’en wereldwijd aan de grond gezet. Dit gebeurde nadat er in korte tijd twee ongelukken gebeurde met het toestel. Deze ongelukken vonden plaats in Afrika en in Azië. Boeing heeft al een aantal updates doorgevoerd aan de toestellen. Toch is het vooralsnog niet bekend wanneer de toestellen weer in de lucht kunnen. Boeing zal daarvoor toestemming moeten verkrijgen van de verschillende autoriteiten, waaronder die van de Verenigde Staten en van de Europese Unie.

Eerder verklaarde Boeing dat de toestellen mogelijk in augustus van dit jaar alweer zouden mogen opstijgen, maar op basis van de laatste updates wordt er verwacht dat die termijn niet zal worden gehaald. Al met al betekent dit een kostenpost van honderden miljoenen dollars voor Boeing, mede omdat de productie van het toestel in de tussen tijd niet is stilgelegd.