Menu Sluiten

Gezondheid medewerkers Schiphol mogelijk in het geding

Er zijn zorgen als het gaat om de gezondheid van medewerkers van Schiphol. De vakbond FNV eist nu dat er onderzoek moeten worden gedaan om te kijken naar de gevolgen van fijnstof en ultrafijnstof voor de werknemers van Schiphol. Het gaat hierbij met name om de consequenties voor platformmedewerkers die op een dagelijkse basis in de buurt komen van voertuigen en de vliegtuigen die fijnstof uitscheiden.

Onderzoek van het RIVM

Het RIVM heeft een onderzoek gevoerd naar de consequenties van Schiphol voor omwonenden. Er is daarbij dus ook gekeken naar mogelijke milieuschade. Het rapport spreekt over ernstige gevolgen voor de gezondheid van omwonenden, waaronder de vermindering van de longfunctie bij kinderen. Daarnaast is gebleken dat zelfs personen die kilometers van de luchthaven vandaan wonen last hebben van ultrafijnstof. Doordat zelfs mensen op een afstand worden beïnvloed, vraagt de FNV zich af wat dan de consequenties kunnen zijn voor medewerkers die werken op slechts een aantal meter afstand van grote milieuvervuilers.

Schiphol

Schiphol is zich steeds bewuster aan het worden van het feit dat het belastend kan zijn voor het milieu. Zo heeft de luchthaven gekeken naar mogelijkheden om de machines en voertuigen die op Schiphol zelf worden gebruikt niet meer op gewone brandstof te laten rijden, maar op een zuinigere en milieuvriendelijkere variant. Ook luchtvaartmaatschappijen proberen milieuvriendelijker te werk te gaan. Zo heeft, bijvoorbeeld Air France, ervoor gekozen om plastic in het geheel te weren van haar vluchten.