Menu Sluiten

Nederland gaat 2 tot 4 miljard steun aan KLM verlenen werd afgelopen vrijdag bekend. Het zou gaan om garantstellingen en leningen. Hoe de steun er precies uit komt te zien wordt nog uitgewerkt. De Franse overheid maakte bekend dat ze 7 miljard euro steun gaan verlenen aan Air France. KLM is zwaar getroffen door de corona crisis en geeft aan dat het ontvangen van deze overheidssteun ervoor zorgt dat ze de crisis kunnen overleven.

Voorwaarden voor de steun

Een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden is dat er geen dividenduitkering aan de aandeelhouders wordt uitgereikt, geen bonussen en geen winstdeling voor het personeel. Daarnaast worden er aanvullende eisen gesteld aan de winstbestemming, arbeidsvoorwaarden en duurzaamheid. Zowel het management als de piloten zullen salaris moeten inleveren en het is de bedoeling dat het grondpersoneel zoveel mogelijk wordt ontzien. Aanvullende voorwaarden die gesteld worden is ook de duurzaamheid van de vloot en een hinder beperking. Dit houdt in dat er minder nachtvluchten gevlogen zullen worden en er een verlaagde CO2 uitstoot dient te komen. Hoe dit precies bereikt wordt is nog niet bekend.

Eerder kwam de topman van Air France-KLM nog in opspraak. Hij zou een hogere bonus krijgen als hij het voor elkaar zou krijgen om staatssteun te krijgen. Dit leidde tot veel kritiek in de politiek. De topman Smith gaf donderdag aan dat hij afziet van zijn bonus voor dit jaar en hij levert 25% van zijn salaris in.

Vakbonden en werkgevers zijn blij met de steun aan KLM

De toegezegde overheidssteun aan het noodlijdende KLM zijn nodig, omdat er nog amper gevlogen wordt en daardoor zijn ze in de financiële problemen gekomen. De woordvoerder van FNV Luchtvaart geeft aan dat ze blij en dankbaar zijn voor het steunpakket. De werkgeversorganisatie VNO-NCW geeft aan dat ze tevreden zijn over de steun en noemt KLM als een basisvoorwaarde voor onze welvaart.

KLM en Schiphol geven in totaal werkgelegenheid aan zo’n 114.000 mensen. Als KLM om zou vallen dan heeft dit verregaande gevolgen voor onze economie. Het gaat niet alleen om de banen, maar ook om de huishoudens die deze financieren. Het is uiteraard wel van belang dat het platformpersoneel en de mensen in de bagagekelder, die vaak het minimumloon verdienen, niet even hard getroffen worden door de maatregelen als degene die een hoger salaris hebben. De top van KLM zal zeker moeten gaan inleveren, samen met de piloten om zo de lagere werkklasse te ontzien.