Menu Sluiten

Minder vliegtuigen geannuleerd en vertragingen van Nederlandse vliegvelden

Er is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid vertragingen en de annuleringen van vluchten op Nederlandse luchthavens in het eerste half jaar van 2019. In algemene zin zijn er minder vertragingen en annuleringen geweest.  Er is hierbij gekeken naar alle internationale vliegvelden in Nederland.

De cijfers

In het eerste half jaar van 2019 werden er in totaal 3354 vluchten geannuleerd en ondervonden 1161 vluchten een vertraging van meer dan drie uur. In de eerste helft van 2018 waren die cijfers respectievelijk 4678 en 1537.  Deze cijfers zijn gepubliceerd door EUClaim. Dat is een bedrijf dat passagiers ondersteunt bij het aanvragen van schadevergoedingen van luchtvaartmaatschappijen als ze vertraging of een annulering hebben meegemaakt.

Mogelijke oorzaken

Er kunnen diverse oorzaken genoemd worden waarom het aantal annuleringen en vertragingen is gedaald. Zo vond er in het voorjaar van 2018 een grote stroomstoring plaats op Schiphol. Dat zorgde toen uiteraard voor de nodige problemen. Daarnaast vonden er in dezelfde periode ook stakingen plaats van Transavia piloten.

Er moet natuurlijk ook altijd gekeken worden naar de weeromstandigheden. Globaal gezien waren de weersomstandigheden in 2019 een stuk beter.

Daarentegen was het wel zo dat er mee extreme vertragingen voor kwamen. De cijfers over 2019 zijn wel weer een stuk slechter dan de cijfers over 2017.

Maar liefst 60 uur vertraging

De allerlangste vertraging vond plaats bij een vlucht van Madeira naar Amsterdam. Waar dat normaal 2 tot 3 uur vliegen is, duurde deze vlucht maar liefst 60 uur en 19 minuten. Er was hierbij sprake van een technisch probleem met het toestel. Er was ook een tweede vlucht die een vergelijkbare vertraging opliep.