Menu Sluiten

Piloot MH370 vloog tot het einde rond

Er is nieuws als het gaat om de MH370. Dat is de vlucht van Malaysian Airlines dat in 2014 verdween.  Er waren 239 patiënten aan boord, waar nooit meer een spoor van is gevonden. Het toestel is mogelijk verdwenen boven de Indische oceaan. Het contact met de luchtverkeersleiding werd verbroken toen het toestel het Maleisische luchtruim verliet. Dat terwijl het toestel oorspronkelijk onderweg was naar Beijing in China.

Nieuwe bevinden

Het blijkt nu dat 1 van de piloten van het toestel waarschijnlijk tot het laatste moment achter het stuur heeft gezeten. Dat hebben onderzoekers geconcludeerd op basis van het de vluchtgegevens die ze ontvingen. Het toestel heeft boven de Indische oceaan een aantal vreemde bochten gemaakt die eigenlijk alleen maar met de hand ingezet kunnen worden.

Dat zou bewijzen dat de betreffende piloot, Zaharie Ahmad Shah, tot aan het laatste moment in de cockpit aanwezig was. Op haar beurt kan dat mogelijk bevestigen dat de man depressief was en volledig bewust het toestel heeft laten neerstorten, waardoor alle passagiers en de bemanning om het leven kwamen.

Het onderzoek vond plaats op het hoofdkantoor van Boeing in de Verenigde Staten.

Eerder onderzoek

In de jaren na de vermissing is er grootschalig onderzoek verricht. Zo is er duizenden kilometers aan oceaan doorzocht, op zoek naar wrakstukken. Er zijn echter slechts enkele mogelijke wrakstukken gevonden. Lichamen zijn hoe dan ook nooit boven water gekomen. Dit onderzoek zou het einde kunnen betekenen van jarenlang getwijfel en complottheorieën.

Malaysian Airlines

De ramp met dit toestel vond in hetzelfde plaats als dat MH17 uit de lucht werd geschoten. Dat zorgde al met al voor een rampjaar voor de airline die nauwelijks het hoofd boven water kon houden. Nu lijkt het er echter op dat geen van beide incidenten de schuld waren van Malaysian Airlines.