Menu Sluiten

Ruzies in Australië raken nu ook de Schiphol Group

De ruzie die er gaande is tussen een aantal luchtvaartmaatschappijen en luchthavens in Australië raakt nu ook de Schiphol Group, die mede-eigenaar is van 1 van de betrokken luchthavens.

Wat is er precies aan de hand?

De luchtvaartmaatschappijen Qantas en Virgin Australia hebben ruzie met een aantal luchthavens in Australië omdat het stelt dat de luchthavens hun prijzen enorm verhoogd hebben en dat deze prijzen kunstmatig hoog gehouden worden. Normaal zijn de luchtvaartmaatschappijen felle concurrenten van elkaar, maar nu vechten ze samen tegen de luchthavens.

Brisbane Airport

Brisbane Airport is 1 van de betrokken luchthavens. Schiphol Group is, zoals we al zeiden, mede-eigenaar van die luchthaven. Het is een grote luchthaven, te weten de nummer 3 van Australië. De Schiphol Group verdient goed aan deze luchthaven, want het levert ongeveer 10% van de jaarlijkse winst op.

In een reactie stelt de CEO van de luchthaven dat de stijging in de prijzen te verklaren is door de toenemende groei van het vliegveld. De luchthaven wordt steeds internationaler. Daarnaast verwijst hij naar de hogere ticketprijzen.

Wat gaat er nu gebeuren?

De Australische minister van Financiën is nu aan zet. Hij neemt volgende maand een besluit over de voorgestelde hervormingen. De minister moet er hierbij rekening mee houden dat de grootaandeelhouders van Qantas, in het bijzonder de Australische pensioenfondsen, dreigen om belangrijke project, als het gaat om de infrastructuur te staken. Mochten de regels gewijzigd worden dan kan Schiphol een financiële strop tegemoetzien. De luchthaven verdient dan ook vooral veel geld aan start-en landingsgeld.