Menu Sluiten

Ryanair stopt met vluchten Keulen / Bonn Airport naar Berlijn Tegel

De vliegverbinding van Keulen-Bonn naar Berlijn Tegel staat in de luchtvaart ook bekend als de “racebaan” één van de drukste vliegroutes. Sinds juni 2018 hebben Eurowings, easyJet en Ryanair allemaal gevochten voor deze route. Tot 27 keer per dag en meer dan 160 keer per week ging men van en naar de hoofdstad maar nu heeft Ryanair de route opgezegd.

Ryanair heeft haar laatste route ingepland op 25 oktober 2019 om 20:05. Op dat moment vloog vliegtuig  FR188 vanaf Keulen-Bonn Airport (CGN) vanuit Berlijn-Schönefeld richting (SXF) voor de laatste keer.

De opzegging was niet geheel onverwacht, omdat de Ierse low-cost luchtvaartmaatschappij de frequentie al had verlaagd van vijf keer per dag naar maximaal twee vluchten op weekdagen (vluchtnummers FR184 en FR188). De hype rond de route die bekend staat als de “officiële shuttle” tussen de  twee steden lijkt hoe dan ook enigszins te zijn afgenomen.

Veel Ryanair-klanten parkeren op de luchthaven Keulen / Bonn op alternatieve parkeerplaatsen rond de luchthaven. Prijsbewuste luchtreizigers besparen nog meer op parkeertarieven, naast de goedkope vlucht met de goedkope luchtvaartmaatschappij. Vanwege het stoppen van Ryanair met de vluchten heb je nu plek genoeg om te parkeren!

Een jaar-op-jaar vergelijking van de gemiddelde passagiersaantallen geregistreerd door het Federaal Statistisch Bureau voor de route van CGN naar Berlijn (SXF en TXL) de retourvluchten vertonen zelfs een daling. Vanaf de luchthaven Keulen-Bonn vlogen er gemiddeld 61.759 mensen naar de hoofdstad in 2019 (-1226 tot 2018,) per maand. In de tegenovergestelde route naar 61,166 (-468).

Vluchtaanbod naar Berlijn met 33 procent gekrompen. Er is echter nog voldoende aanbod om naar Berlijn te vliegen. EasyJet vliegt zes keer per week, twee keer zo vaak als Eurowings (twaalf keer). Desondanks daalde het aanbod binnen 16 maanden met 33 procent. Het is nu al duidelijk dat het tekort heeft geleid tot een hoger gebruik van de overige vliegtuigen, momenteel is de bezettingsgraad hoger dan 70%.