Menu Sluiten
Vliegtuigraam

Vliegen is nu energiezuiniger dan autorijden

Het is nu milieuvriendelijker om te vliegen dan om dezelfde afstand te rijden. Dat maakt het niet precies goed voor het milieu, maar John Kemp van Reuters rapporteert over een nieuwe studie van het Transportation Research Institute van de University of Michigan: Het vervoeren van één persoon over een afstand van één mijl per vliegtuig verbruikte gemiddeld het energie-equivalent van 2.465 Britse thermische eenheden (BTU’s), vergeleken met 4.211 BTU’s voor het verplaatsen van één persoon één mijl per auto. Dit was tenminste het geval in 2012. Als het brandstofverbruik wordt aangepast om rekening te houden met commerciële vracht en post die in passagiersvliegtuigen wordt vervoerd, verbruikt het vliegen volgens onderzoeker Michael Sivak slechts 2.033 BTU’s per persoon per mijl.

Als je rekening houdt met de vracht die per vliegtuig wordt vervoerd, betekent dit dat vliegen twee keer zo efficiënt is als autorijden. Dat is in strijd met het algemene beeld van vliegen. Neem deze passage uit een verhaal van de New York Times uit 2013: Voor veel mensen die dit lezen, is vliegreizen hun grootste milieuzonde. Een retourvlucht van New York naar Europa of naar San Francisco zorgt voor een opwarmend effect gelijk aan 2 of 3 ton koolstofdioxide per persoon. De gemiddelde Amerikaan genereert ongeveer 19 ton koolstofdioxide per jaar; de gemiddelde Europeaan, 10.

Dit is zowel waar als niet waar. Vliegen is beter voor het milieu in vergelijking met het rijden van dezelfde afstand, maar mensen vliegen vaak omdat ze veel verder gaan dan ze zouden willen rijden. Het is dan ook veel erger om een ​​vlucht van 6 uur te nemen dan een rit van 6 uur. Maar tussen een rit van zes uur en een vlucht van een uur over dezelfde afstand, is vliegen waarschijnlijk de betere milieuoptie. Maak dus een zorgvuldige keuze tussen deze twee opties!

John Kemp van Reuters zegt dat auto’s vliegtuigen vervingen als de meest energie-intensieve dingen die Amerikanen rond de millenniumwisseling doen. Sinds de jaren zeventig, zegt hij, “is de hoeveelheid energie die door vliegtuigen per passagiersmijl wordt verbruikt met bijna 80 procent gedaald, terwijl de efficiëntie van het rijden met minder dan 17 procent is verbeterd.” Of dit op het moment nog altijd het geval is, is nog maar de vraag. Sinds dit onderzoek uitgevoerd is, zijn er namelijk veel nieuwe technologieën op de markt gekomen die mogelijk invloed hebben gehad op de energie-efficiëntie van zowel auto’s als vliegtuigen.

Het is belangrijk op te merken, zoals de passage in de Times aangeeft, dat dit onderzoek voor de Verenigde Staten is, met zijn notoir gigantische auto’s. De gemiddelde energie-efficiëntie van een auto in Europa of Azië is waarschijnlijk groter. Dit is al helemaal het geval nu de elektrische auto’s alsmaar populairder worden. De energie-efficiëntie van auto’s is hierdoor natuurlijk beter geworden, al is het alsnog slim om eerst een energievergelijker te gebruiken doordat je je elektrische voertuig moet opladen. Uiteraard kost dit relatief veel energie, waar je liever niet al te veel geld voor neer wilt leggen.